ROMATİZMA NEDİR ?

Ağrı ve hareket sınırlanması yapan eklem ve bağ dokusu iltihaplarının genel adı.Romatizma,iltihabın cinsine ve tuttuğu yere göre özel adlar alır.Mesela: Ateşli romatizma,romatoid artrit ve gut gibi

Tıp dilinde romatizma,herhangi bir eklemle ilgili bir hastalık veya hastalık belirtisidir.Günlük konuşmada ise bu terim geniş bir belirtiler dizisi için kullanılır.Bu dizide ortak olan şey ağrı,kol,bacak,boyun ve gövdenin hassaslığı veya sertliğidir.Romatizmal ağrılar,ya eklemleri çevreleyen kemiklerin,kasların,dokuların anormal durumlarından veya sinirlerin hastalanmasından ileri gelir.Romatizmanın en çok rastlanan şekilleri aşağıda açıklanmıştır.

Ateşli Romatizma

Beta hemolitik streptokok grubu mikroplarla olan,ani, sinsi, alevlenmelerle seyreden,eklemleri,kalbi,sinir sistemini, böbrekleri tutan bir hastalıktır.İki yaşın altında görülmez.En sık 6-9 yaşlar arasında rastlanır.Irklar arasında fark gözetmez.Sosyo-ekonomik durumu düşük olan topluluklarda sık görülür. Hastalığın rutubetle ve soğukla ilgili olduğu da bilinmektedir.Kış sonuna doğru ve ilkbaharda daha çok kendini belli eder.Yine bu aylarda üst solunum yolları enfeksiyonlarının fazla görülmesi de romatizma oranını arttırır.

Belirtileri: Romatizmal ateş (ateşli romatizma) ortaya çıkmadan 2-3 hafta önce bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmiş olması sıktır,fakat bu kaide değildir.Hiçbir ön belirti olmadan da ateşli romatizma ortaya çıkabilir. Belirtiler asıl ve tali belirtiler olmak üzere iki kısımda incelenir.Asıl belirtiler:

1. Kardit (Kalp iltihabı): % 50-75 vak’ada ilk üç haftada olabilir. “Romatizma,eklemleri yalar,kalbi ısırır” deyişi bilinen ve çok söylenen bir atasözüdür.Ateşli romatizma,kalp kapakçıklarında darlık ve yetmezlik yapabildiği gibi,kalbin dışını kaplayan perikard zarını da hastalandırabilir. Kapakçıkların hastalanmasında kalp yetmezliği ortaya çıkar,hastaların aşırı hareketlerinde nefes darlığı olur,parmak uçları ve dudaklarında morarmalar ortaya çıkar.Eklemlerdeki bozukluklar geçici olabilir,ancak bu sırada kalpte tutulma ortaya çıkmışsa,kalp kapak bozuklukları kalıcıdır.

2. Poliartrit (Eklemlerde ağrı ve şişme): Eklemlerdeki,şişme ve ateş birdenbire başlamaz. Önce bademciklerde iltihaplanma, boğaz ağrısı veya nezle hali görülür.Bu belirtilerden sonra hasta iyi olduğunu zannettiği veya hafif bir kırıklık hissettiği anda yeniden alevlenme olur.Ateş,39-40 dereceye kadar yükselir.Nabız hızlanır.Bundan sonra en fazla yorulan eklemlerde şişme,ağrı ve kızarıklık başgösterir.Bunlar büyük eklemlerdedir ve genellikle vücudun iki tarafındaki eklemler aynı anda hastalanır.Ağrının bir eklemden diğerine geçmesi,iyileşen bir eklemin yeniden hastalanması mümkündür.

3. Korea (Gayriiradi,Gayesiz hareketler): % 15 vak’ada ve özellikle kaslarda ortaya çıkar.Sebepsiz gülme, elindekini düşürme,genel bir sakarlık,yazının çirkinleşmesi,belli başlı görülebilecek hadiselerdir.Bu durum romatizmal olayın beyin dokusu üzerinde de etkili olduğunu göstermektedir.4.Eritema marginatum: Pembe renkte, harita görünümünde,ciltten kabarık,gövde,kol ve bacaklarda olabilen ve % 50 vak’ada görülebilen döküntülerdir.

5. Cilt altı şişkinlikleri: Eklemlerin dış yüzlerinde,cilt altında,mercimek büyüklüğünde,dokunmakla hissedilen,romatizmal ateşin ilk haftasında görülebilen yumrucuklardır.Tali belirtiler:

Ateş: 38,39 derece civarında seyreder.Genellikle öğleden sonraları olmak üzere,haftalarca devam eder.Ateş,genellikle avuç ve tabanlarda daha fazla olmak üzere bol terleme ile sonlanır.

Ayrıca romatizma sırasında,böbrek iltihabı (nefrit),barsak bozuklukları ile apandisit belirtileri de görülebilir.Hastada devamlı zayıflama olur. Zayıflamanın durması veya yeniden kilo almaya başlama,

iyileşmenin alameti olarak kabul edilebilir.

Romatizmanın teşhis edilebilmesinde en önemli husus,aynı belirtileri verebilen diğer hastalıklardan tefrik edilmesidir. Kesin teşhis için,iki asıl belirti veya iki tali,bir asıl belirti bulunması yeterlidir.Ateşli romatizma,çeşitli organlarda birçok arazlar meydana getirdiği için tedavisi de bunlara yönelik olmalıdır.Hastalığın tedavisinde dikkat edilecek husus,ağrıyı hafifletmek, beslenmesine dikkat etmek,dinlenmesini sağlamaktır.

Ağrı kaybolsa bile istirahat devam etmelidir.Soğuktan kesinlikle kaçınılmalıdır.Yatakta sürekli yatma sebebiyle deride yaralar açılmasını önlemek için,yatakla temas eden yerlerine talk pudrası sürülmelidir.Hastanın vücudundaki zararlı mikrop ürünlerinin ve ortaya çıkan metabolizma artıklarının temizlenmesi için bol su ve sulu gıdalar verilmelidir.Hastaya verilecek gıdaların,yüksek kalorili ve kolay sindirilebilir olmasına dikkat edilmelidir.

Antibiyotik tedavisinde kullanılan en önemli ilaç penisilindir.Buna allerjisi olan şahıslar için streptokoklara etkili diğer antibiyotikler denenebilir. Romatizmada kalp bozukluğu dışındaki diğer bütün belirtiler için aspirin kullanılır.Aspirinin zararlı etkileri unutulmamalı,kullanım sırasında,kulak çınlaması,sağırlık,bulantı,kusma gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen kesilmelidir.

Romatizmanın iyileşmesini takip eden devre,çok dikkat edilmesi gereken bir devredir.Hastanın yataktan kalkabilmesi için ateş düşürücü ilaç kullanmamak şartı ile ateşin en az iki hafta normal sınırlarda seyretmiş olması gerekir. Bu zaman içinde,vücut ağırlığı ve kalp atışları da normale döner.Hastanın yataktan kalktığı ilk günlerde yapacağı hareket,oda içinde koltuğa kadar gidip,oturması ve bir süre oturduktan sonra tekrar yatağına dönmesidir. Sonraları yorgunluk hissedene kadar yavaş yavaş yürümesine ve daha sonra da merdiven çıkmasına izin verilir.Hastalıktan sonra eklemlerde kalan şekil bozukluklarının düzelmesi için fizik tedavi tavsiye edilir.

İhtiyarlık Romatizması (Artroz)

Halk arasında ihtiyarlık romatizması veya kireçlenme olarak tabir edilen bu hastalıkta,eklemlerde ve kemiklerde yaşlılıktan ileri gelen şekil bozukluğu mevcuttur.Özellikle diz eklemlerinde hareketler ağırlaşır ve her harekette kıtırtı şeklinde sesler duyulur.Hareketli yaşayanlarda kireçlenme ihtimali olması daha azdır.Tedavisinde ağrı kesici ilaçlar kullanılır.Bunun yanında kaplıca tedavisi ve fizik tedaviden de fayda görenler az değildir.

Romatoid Artrit

Genellikle 20-45 yaşları arasındaki kadınlarda görülür.Sebebi bilinmeyen hastalık,alevlenmelerle devam eder.En fazla el ve ayakların küçük eklemleri ve köprücük kemiği ile göğüs kemiği arasındaki eklem etkilenir.Eklemlerde şişme,hareket sınırlanması ve ağrı olur.bazen büyük eklemler de hastalanır ve bunları hareket ettiren kaslarda erime göze çarpar.Eklemler, simetrik olarak hastalanır ve deri altında ufak tanecikler ele gelebilir.Hastaların eklemlerinde sabah sertliği vardır.Ellerini açmakta zorluk çekerler,çay içerken bardağı ellerinden düşürürler.Hastalığın aktif devresi süresince yüksek olmayan bir ateş vardır.Zamanla eklem çevresindeki dokular şişer, hareket çok güçleşir ve şekil bozuklukları belirir.

Hastalığın başlangıç devresinde dinlenme,tedavinin esasını teşkil eder. Aspirin,fenilbutazon,gibi ilaçların,altın zerklerinin faydası olmaktadır. Şekil bozukluklarını önlemek ve eklemleri mümkün olduğu kadar hareketli tutmak için fizik tedavi usullerinden faydalanmalıdır.
——————————————————————————
ROMATİZMA: nedir nasıl tedavi edilir

Romatizma nedir kas romatizması nedir iltihaplı romatizma nasıl tedavi edilir iltihaplı bitkisel tedavi

ROMATİZMA

Vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik,ağrı, hareket sınırlamasına yol açan,iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denir.Romatizma tek bir hastalık değildir.200’den fazla çeşidi vardır.
Kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerde daha çok görülen türleri de vardır (gut gibi).Yaş ilerledikçe görülme olasılığı artar.Çocuklarda genelde 1-3 ve 9-12 yaşlarında başlar.Kız çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır ama ülkemizde durum bunun tersidir.Ağrı,ateş,eklem tutulması,zayıflık,iç organların tutulması gibi şikayetler gözlenir.Aniden ortaya çıkabilir ya da yavaş yavaş gelişir.

ROMATİZMA NİÇİN OLUR?

Nedenleri bugün de ne yazık ki tam olarak bilinemiyor.Fakat mikropların neden olduğu romaztizmalar,gut hastalığı ve akut eklem romatizmasının nedenleri bilinmektedir.Bunların ortaya çıkışına neden olarak genetik(aileden gelen/kalıtsal) faktörler,yaş,cinsiyet,bazı ilaçlar,kaza sonucu oluşan zedelenmeler,iklim gibi faktörler gösterilmektedir.Her romatizmanın görülme yaşı farklıdır ve bununla birlikte kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Belkemiği romatizması,gut gibi romatizmal hastalıklar ise genetik olabilir. Ayrıca rutubetli ve soğuk yerlerde görülme ihtimali daha fazladır.Psikolojik nedenler,travmalar da ortaya çıkmasında rol oynayan etkenlerdir.Her ne olursa olsun bu romatizmal hastalıklar kasları,iç organları,eklemleri özellikle hareketimizi sağlayan yapıları tutmaktadır.

NE GİBİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?

Hastada genelde ağrı,şişlik, hareket sınırlanması,sakatlık,şekil bozukluğu, kalp sorunları,gözde oluşan bulgular,sinir sisteminde görülen değişiklikler gibi belirtiler vardır. Bunlardan başka romatizma,deride ve iç organlarda ortaya çıkabilir.Romatizma eklemde ise iltihapla beraber kızarıklık ve şişlik görülür.Sonuç olarak hareket kısıtlığı,eklem yapısının bozulması (kireçlenme) ortaya çıkar. Bu durum sıklıkla diz ve kalçada oluşur.Nemli ve sıcak hava hastayı rahatsız eder.

Derimizi ve iç organlarımızı tutan romatizmada ise döküntü,kızarıklık,iştah azalması,gözde kaşınma,kızarıklık,saç dökülmesi,güneşe karşı hassasiyet,karın ağrısı,bel,sırt,topuk ağrısı görülebilir.Hastanın en çok şikayet ettiği; ağrıdır Eklem,kas,iç organ gib yapılarda görülür.Şiddeti kişiden kişiye değişir.

Şişlik daha çok eklem ve yumuşak dokularda görülür.İltihaba bağlı şişlik oluşabilir.Hareket kısıtlaması kişinin aktivitelerini sınırlandırır.Hayatı zorlaştıran bir durumdur.Hareket bozukluğu görülebilir.Bu belirtiler sürekli olursa sakatlık ve şekil bozukluğu görülebilir.

ROMATİZMAL HASTALIKLARIN TİPLERİ NELERDİR?

Romatizma temel olarak iltihaplı ve iltihaplı olmayan olmak üzere 2’ye ayrılır.İltihaplı romatizma mikropların neden olduğu,bağışıklık sisteminin bozulması sonucu ve ürik asit gibi maddelerin yaptığı hasar sonucu oluşan iltihap tipleri şeklinde görülür.İltihaplı olmayan romatizmada eklemde aşınma ve incelme görülür.Kemik çıkıntısı oluşabilir.Kaza sonucu meydana gelebilir.
Romatizmal hastalıkları bulunduğu yere göre 4 gruba ayırabiliriz.•Yumuşak doku romatizması; en önemli ve en sık görülen tiptir.Selülit,dirseğin sürtünmesi sonucu oluşan rahatsızlık ve omuz eklemi rahatsızlıkları bu gruba girer. Kireçlenme,belkemiği romatizması,SLE,gut ve akut eklem romatizması bu şekilde oluşur.

•Eklem romatizmaları.
•İç organ romatizmaları.
•Bunların bir arada olduğu tipler den oluşur.

ROMATİZMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Romatizmada tedavinin başarılı olması için erken teşhis çok önemlidir.Erken teşhis için uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi gerekir.Çünkü belirtiler,şikayetin azaldığı dönemde veya arttığı dönemde değişir.Tedavi şekli kişiden kişiye değişir ve her hastaya farklı tedavi uygulanmalıdır. Kronikleşmiş hastalıklar sonucu uzun süren tedavi uygulaması gerekebilir. Doktor kontrolünde yapılan ilaç tedavisi ve fizik tedavi sonucu hastalık tamamen yok edilemez ama ilerlemesi durdurulur ve ağrı kesilerek hastanın yaşamı daha kolay hale getirilir.

İlaç tedavisinde hastanın ağrısını kesecek, hastalığın durdurulmasını sağlayacak ya da şiş ve ağrıyı kesecek ilaçlar kullanılır.Bu ilaçlar romatizma sonucu oluşan iltihabı etkilerler.Ayrıca hastada görülen diğer bulguları ortadan kaldırmak için kas gevşetici,vitamin takviyesi,tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılır.Bu ilaçlar alınırken bol suyla birlikte alınmalıdır. Ayrıca yan etkisi olup olmadığına (bazı ilaçlar gebeliği önleyebilir) dikkat edilmelidir.

Fizik tedavi,romatizma tedavisinde önemlidir.Bu sayede eklemlerin hareketleri düzeltilir,kaslar güçlendirilir ve ağrı azaltılır.Böylece günlük işleri yapmak daha kolay hale gelir.Bu sayede hasta romatizmayla yaşamayı ve baş etmeyi öğrenmiş olur.

Ameliyat da tercih edilen bir diğer yöntemdir.Sakat kalmış ya da eklemlerinde bozukluk olan,hareket güçlüğü çeken kişilere uygulanarak eski yaşantısına dönmesi amaçlanır.Ağrı giderilir,gerekirse yerine yapay eklemler takılır.

ROMATİZMADAN NASIL KORUNURUZ?

Yaşantınıza dikkat ederek bu hastalıktan korunabilirsiniz.Şişmanlık bu hastalığı tetikleyebilir.Bu yüzden kilonuza dikkat etmeniz gerekir.Ayrıca bazı mikroplar (örneğin streptokok) romatizmaya neden olabilir.Cinsel ilişki sırasında bulaşan bazı mikroplar da bu rahatsızlığa yol açar.Doğuştan olan kalça çıkığı sonucu kireçlenme olabilir.Bu yüzden genel anlamda sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir.

Siz zamanında bunlara dikkat etmediniz ve romatizma hastasısınız.O zaman şunlara dikkat ederek biraz da olsa yaşantınızı sağlıklı hale getirebilirsiniz:•Beslenmeye dikkat edin çünkü unutmayın ki, kilo aldıkça ekleme binen yük miktarı artar.

•Aşırı sıcak veya aşırı soğuktan uzak durun.
•Yatak istirahati önemlidir fakat uzun tutmamak koşuluyla.Ağrı ve şişlik için faydalıdır.

•Egzersiz yapmak kas ve eklemler için faydalıdır.Bunları yaparak biraz rahatlayabilirsiniz fakat sadece tek bir tedaviyle bu hastalık düzelmez.Hepsine birden dikkat etmeniz size çok daha fazla yarar sağlayacaktır.
——————————————————————————
Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar,kemikler,eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön planda ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma adı verilmektedir.

Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’e yakın hastalık bu sınıfa girer. Eklem romatizmaları (osteoartrit,romatoid artrit),yumuşak doku romatizmaları (fibromiyalji,boyun ağrısı,bel ağrısı) ve kemik erimesi (osteoporoz) bunlar arasında en sık görülenleridir.

Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır.

Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülen (gut,ankilozan spondilit) ya da ön planda gençlerde görülen (örnek: sistemik lupus eritematozus) hastalıklar da vardır.Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir.

Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir.

Çoğunlukla bulaşıcı-mikrobik değildir.

Kalıtsal özellikler (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşır.

Eklemlerdeki yükü artıran şişmanlık ya da damar yapısını bozan sigara kullanımı gibi dış etkenlerin engellenmesi romatizmalı hastalar için de yararlıdır.

Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizi (kızarıklık,döküntü),iç organlarımızı (akciğer,böbrek,beyin vb.) etkileyebilir.

Bütün sağlık sorunlarında olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da en uygun tedavinin yapılabilmesi için ilk aşamada hastalığa doğru teşhisin konulması gereklidir. Romatizmal hastalıklara özellikle erken dönemde teşhis konulması güç olabilir ve hastanın bir süre konunun uzmanı tarafından tetkik edilmesi ve izlenmesi gerekebilir.Romatizmal hastalıkların belirtileri zaman içinde değişiklik gösterebilir.

Romatizmal hastalığı olan her hasta için kişisel bir tedavi planı yapılması gerekir.Başka bir hasta için yararlı olan ilaçlar ya da tedavi girişimleri sizin için uygun olmayabilir.Doktorunuz tarafından önerilmeyen tedavileri uygulamanız sizin için yararsız ve tehlikeli olabilir,uygun tedavinin yapılması gecikebilir.

Romatizmal hastalıkların bir bölümünde hastalık çok uzun süre devam edebilir. Bu hastalıklara müzmin (kronik) hastalıklar denir.Bu durumda tedavininin de uzun süreceğini ve verilen ilaçların hekim kontrolünde sürekli alınması gerektiğini unutmayınız.Yapılan tedaviler hastalığı tamamen yok etmese dahi günlük yaşamınızın ağrısız ve rahat olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Romatizmalı hastaların hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar konusunda bilgi edinmeleri yaşamlarını olumlu yönde etkiler.Kullanılacak ilaçların olası bilinmesi yararlıdır.

ARTRİT: Eklemde İltihap

Eklem, kemiklerimizin birleştiği bölgelere verilen isimdir.Bazı eklemlerimiz çok hareketlidir (örnek dirsek diz,parmak,ayak bileği eklemleri) bazı eklemlerimiz ise sadece kemiklerin birleşmesini sağlar (kafatasımızdaki eklemler).Omurgamızda da boyun ve belimizi hareket ettirmemizi sağlayan eklemler vardır.Eklemlerde bulunan kıkırdak dokusu kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller.

Doktorunuz teşhisinizin artrit olduğunu belirtirse,eklem ya da eklemlerinizde iltihap olduğu kanısına varmıştır.Artrit ön planda hareketli eklemlerin hastalığıdır.Artritin en önemli belirtileri eklemde ağrı,şişlik,kızarıklık, sıcaklık ve eklemin normal hareketlerini yapamamasıdır.Ağrı,eklemin hareket etmesiyle,istirahatte ve bazen de gece meydana gelebilir.Hasta eklem bölgesinde özellikle sabahları ve istirahat sonrası tutukluk-eklemin hareketlerinde güçlük-daha belirgindir.Bu hastalıklarda sadece eklemler değil eklemin çevresindeki kaslar,yumuşak dokular ve bağlar da etkilenebilir.

Uzun süren artritler eklemlerde şekil bozukluğuna ve eklemin hiç hareket edememesine yol açabilirler.

Halsizlik ve yorgunluk artritli hastalarda diğer belirtilere sıklıkla eşlik eder.

Eklemlerin yapısının, özellikle kıkırdağın bozulması (dejenerasyon) ile seyreden ve halk arasında kireçlenme olarak da adlandırılan osteoartrit (artroz) en sık görülen eklem hastalığıdır.En çok diz ve kalça eklemlerini etkiler,çok sayıda eklemi tutması nadirdir.Genellikle elli yaşından sonra görülür.Bu hastalıkta ağrı genellikle hareket sonrasında ortaya çıkar,sabah yoktur.

Eklemlerde bulunan zarın (sinovya) ve daha sonra eklemin iltihaplanmasının ön planda görüldüğü romatoid artrit yıllar içinde eklemlerin tahrip olmasına yol açabilen,sık görülen,müzmin bir hastalıktır.Çok sayıda eklemde iltihap görülür.Tüm vücudu etkileyen (sistemik) ve iç organları da tutabilen bir hastalıktır.Erken teşhis edilmesi ve uzun süre ilaçlarla tedavi edimesi gerekmektedir.

Omurga ve leğen kemiği eklemlerini tutan müzmin romatizma hastalığı ise ankilozan spondilit adını alır.Genç erkeklerde daha sık görülür.Tedavi edilmemesi omurga hareketlerinde kısıtlanmaya yol açabilir.
—————————————————————————–
Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar,kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön planda ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma adı verilmektedir.

Romatizma tek bir hastalık değildir.200’e yakın hastalık bu sınıfa girer. Eklem romatizmaları (osteoartrit,romatoid artrit),yumuşak doku romatizmaları (fibromiyalji,boyun ağrısı,bel ağrısı) ve kemik erimesi (osteoporoz) bunlar arasında en sık görülenleridir.

Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır.

Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülen (gut,ankilozan spondilit) ya da ön planda gençlerde görülen (örnek: sistemik lupus eritematozus) hastalıklar da vardır.Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir.

Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir.

Çoğunlukla bulaşıcı-mikrobik değildir.

Kalıtsal özellikler (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşır.

Eklemlerdeki yükü artıran şişmanlık ya da damar yapısını bozan sigara kullanımı gibi dış etkenlerin engellenmesi romatizmalı hastalar için de yararlıdır.

Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizi (kızarıklık, döküntü),iç organlarımızı (akciğer,böbrek,beyin vb.) etkileyebilir.

Bütün sağlık sorunlarında olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da en uygun tedavinin yapılabilmesi için ilk aşamada hastalığa doğru teşhisin konulması gereklidir. Romatizmal hastalıklara özellikle erken dönemde teşhis konulması güç olabilir ve hastanın bir süre konunun uzmanı tarafından tetkik edilmesi ve izlenmesi gerekebilir.Romatizmal hastalıkların belirtileri zaman içinde değişiklik gösterebilir.

Romatizmal hastalığı olan her hasta için kişisel bir tedavi planı yapılması gerekir.Başka bir hasta için yararlı olan ilaçlar ya da tedavi girişimleri sizin için uygun olmayabilir.Doktorunuz tarafından önerilmeyen tedavileri uygulamanız sizin için yararsız ve tehlikeli olabilir,uygun tedavinin yapılması gecikebilir.

Romatizmal hastalıkların bir bölümünde hastalık çok uzun süre devam edebilir. Bu hastalıklara müzmin (kronik) hastalıklar denir.Bu durumda tedavininin de uzun süreceğini ve verilen ilaçların hekim kontrolünde sürekli alınması gerektiğini unutmayınız.Yapılan tedaviler hastalığı tamamen yok etmese dahi günlük yaşamınızın ağrısız ve rahat olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Romatizmalı hastaların hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar konusunda bilgi edinmeleri yaşamlarını olumlu yönde etkiler.Kullanılacak ilaçların olası bilinmesi yararlıdır.

ARTRİT: Eklemde İltihap

Eklem, kemiklerimizin birleştiği bölgelere verilen isimdir. Bazı eklemlerimiz çok hareketlidir (örnek dirsek diz,parmak,ayak bileği eklemleri) bazı eklemlerimiz ise sadece kemiklerin birleşmesini sağlar (kafatasımızdaki eklemler).Omurgamızda da boyun ve belimizi hareket ettirmemizi sağlayan eklemler vardır.Eklemlerde bulunan kıkırdak dokusu kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller.

Doktorunuz teşhisinizin artrit olduğunu belirtirse,eklem ya da eklemlerinizde iltihap olduğu kanısına varmıştır.Artrit ön planda hareketli eklemlerin hastalığıdır.Artritin en önemli belirtileri eklemde ağrı,şişlik, kızarıklık, sıcaklık ve eklemin normal hareketlerini yapamamasıdır.Ağrı,eklemin hareket etmesiyle,istirahatte ve bazen de gece meydana gelebilir.Hasta eklem bölgesinde özellikle sabahları ve istirahat sonrası tutukluk-eklemin hareketlerinde güçlük-daha belirgindir.Bu hastalıklarda sadece eklemler değil eklemin çevresindeki kaslar,yumuşak dokular ve bağlar da etkilenebilir.

Uzun süren artritler eklemlerde şekil bozukluğuna ve eklemin hiç hareket edememesine yol açabilirler.

Halsizlik ve yorgunluk artritli hastalarda diğer belirtilere sıklıkla eşlik eder.

Eklemlerin yapısının,özellikle kıkırdağın bozulması (dejenerasyon) ile seyreden ve halk arasında kireçlenme olarak da adlandırılan osteoartrit (artroz) en sık görülen eklem hastalığıdır.En çok diz ve kalça eklemlerini etkiler,çok sayıda eklemi tutması nadirdir.Genellikle elli yaşından sonra görülür.Bu hastalıkta ağrı genellikle hareket sonrasında ortaya çıkar,sabah yoktur.

Eklemlerde bulunan zarın (sinovya) ve daha sonra eklemin iltihaplanmasının ön planda görüldüğü romatoid artrit yıllar içinde eklemlerin tahrip olmasına yol açabilen,sık görülen, müzmin bir hastalıktır.Çok sayıda eklemde iltihap görülür.Tüm vücudu etkileyen (sistemik) ve iç organları da tutabilen bir hastalıktır.Erken teşhis edilmesi ve uzun süre ilaçlarla tedavi edimesi gerekmektedir.

Omurga ve leğen kemiği eklemlerini tutan müzmin romatizma hastalığı ise ankilozan spondilit adını alır.Genç erkeklerde daha sık görülür.Tedavi edilmemesi omurga hareketlerinde kısıtlanmaya yol açabilir.
——————————————————————————
Romatizma Çeşitleri-Türleri Nedir-Tedavisi Nasıldır

Romatizma Nedir,Romatizma Tedavisi,Romatizma Çeşitleri,Romatizma Türleri, Romatizma Ağrıları,Romatizma Hastalığı: Bu makalede romatizmal hastalıkların çeşitlerine daha sonra ise tedavisiyle ilgili bir kısım bilgilere ulaşacaksınız.Bedenimizin hareket etmesini sağlayan kemikler,kaslar,eklemler ve bunları birleştiren bağlarda ön planda bazen ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma denmektedir

Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’e yakın hastalık bu sınıfa girer. İltihaplı romatizmalar,kuru romatizmalar (Dejeneratif eklem hastalığı), Mikrobik ajanlara bağlı olanlar,Metabololik ve endokrin hastalıklara bağlı olanlar,tümörlerle beraber olan romatizmal hastalıklar,sinir sistemi hastalıkları,eklem dışı romatizmalar (yumuşak doku romatizmaları) ve sınıflandırılamayanlar.eklem romatizmaları; osteoartrit (kireçlenme),romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması),yumuşak doku romatizmaları (fibromiyalji, MAS,bel sırt ve boyun ağrısı ) bunlar arasında en sık görülenleridir. Kalıtsal özellikler (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşır.

Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır.Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülen (gut, ankilozan spondilit) ya da ön planda gençlerde görülen (sistemik lupus eritematozus,ankilozan spondilit) hastalıklar da vardır.Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir.

Romatolojik hastanın en sık belirtileri ağrı, halsizlik,yorgunluk ve tutukluktur.Bu ağrı eklem veya eklem dışında olabilmektedir.Hastalıklı eklemde ağrı uzun süren hareketsizliği izleyen devrelerde daha belirgin olarak hissedilmektedir.Bu bakımdan hastalar sabah vakitlerinde eklemlerini çok zorlukla hareket ettirirler.Sabah sertliği de denen bu olayın süresi hastalığın tanısında çok önemlidir.15 (on beş) dakikadan az süren sabah sertliği normal insanlarda da özellikle ileri yaşlarda görülebilir.

Eklemde olduğu zaman iltihap belirtileri ile beraberdir ( şişme, kızarıklık gibi) (artrit) veya sadece ağrı vardır (artralji).Uzun süren artritler eklemlerde şekil bozukluğuna ve eklemin hiç hareket edememesine yol açabilmektedirler.Eklemlerin yapısının,özellikle kıkırdağın bozulması (dejenerasyon) ile seyreden ve halk arasında kireçlenme olarak da tanımlanan osteoartrit (artroz) en sık görülen eklem hastalıklarındandır.En çok diz ve kalça eklemlerini etkiler,çok sayıda eklemi tutması seyrektir.Genellikle kırk yaşından sonra görülmektedir.Bu hastalıkta ağrı genellikle hareket sonrasında ortaya çıkar; ancak sabahları yoktur.Birçok hasta kendini kuru ve sıcak günlerde daha iyi,soğuk ve rutubetli günlerde daha kötü hisseder.

Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında derimizi (kızarıklık, döküntü),iç organlarımızı (akciğer,böbrek,beyin vb.) etkileyebilir.Romatizmal hastalıklarla beraber olabilen eklem dışı şikayetler ise şunlardır:Zayıflama,iştah kaybı,ateş, göz yakınması(kırmızılık, kaşınma, bulanık görme), karın ağrısı,ishal (özellikle kanlı),yan ağrısı,göğüs ağrısı,saç dökülmesi,güneş ışığına aşırı duyarlılık,deri döküntüsü,kuru ağız ve göz,ağız içi yara ve aft,bel ve sırt ağrısı,topuk ağrısı olabilir.

Eklemlerde bulunan zarın (sinovya) ve daha sonra eklemin iltihaplanmasının ön planda görüldüğü romatoid artrit yıllar içinde eklemlerin tahrip olmasına yol açabilen,sık görülen,müzmin bir hastalıktır.Çok sayıda eklemde iltihap görülür.Tüm vücudu etkileyen (sistemik) ve iç organları da tutabilen bir hastalıktır. Erken teşhis edilmesi ve uzun süre ilaçlarla tedavi edilmesi gerekmektedir.

Omurga ve leğen kemiği eklemlerini tutan müzmin romatizma hastalığı ise ankilozan spondilit adını alır.Genç erkeklerde daha sık görülür.Tedavi edilmemesi omurga hareketlerinde kısıtlanmaya yol açabilir.

Romatizmal hastalıklar vücudun her bölümündeki eklem kas damar ve sinir dokularını tutabilir.Baş,boyun,sırt,bel ve diğer eklemlerin ağrı ve tutukluklarının da kökeninde büyük bir olasılıkla önemli bir romatizma başlangıcı vardır.

Romatizmal Hastalıklarda Tedavi:

Romatizmal hastalığın tedavisi hastalığa ve hastaya göre değişir,her hastaya kişisel bir tedavi planı yapılması gerekir.Doktor tarafından önerilmeyen tedaviler yararsız ve tehlikeli olabilmektedir.Uygun tedavinin yapılması gecikebilir hatta hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Romatizmal hastalıklarda da en uygun tedavinin yapılabilmesi için hastalığa erken ve doğru teşhisin konulması gereklidir.Romatizmal hastalıklara erken dönemde teşhis konulması güç olabilir ve hastanın bir süre konunun uzmanı tarafından tetkik edilmesi ve izlenmesi gerekebilir.Romatizmal hastalıkların belirtileri zaman içinde değişiklik gösterebilir.Şikâyetin olmadığı veya çok azaldığı dönemleri hastalığın alevlenip şikâyetlerin arttığı dönemler izler.

Romatizmal hastalıkların bir bölümü çok uzun süre devam edebilir,bazılarının tedavisi uzun sürebilir ve zordur.Bu hastalıklara müzmin (kronik) hastalıklar denir.Bu hastalara tedavi de verilen ilaçlar ve fizik tedavilerin doktor kontrolünde sürekli alması gereklidir.Yapılan tedaviler hastalığı tamamen yok etmese dahi hastalığın ilerlemesini önleyerek günlük yaşamın ağrısız ve rahat olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Eklemlerdeki yükü artıran fazla kiloların verilmesi,doktor tarafından önerilen egzersizlerin düzenli yapılması veya damar yapısını bozan sigara kullanımının bırakılması bazı romatizmalı hastalar için çok önemlidir.